A vámhivatali ügyintézés az Uniós csatlakozásunk óta gyökeresen megváltozott. Ma már több esetben nem szükséges a vámhivatali ügyintézés végig járása, azonban a szabályozás egy dologban nem változott. A gépjárművek honosítása kapcsán a mai napig kötelező a vámhivatali ügyintézés lebonyolítása.

Erről a 2003. évi CX. Törvény rendelkezik, mely figyelembe veszi az adott gépjármű első forgalomba helyezési időpontját és az egyéb tulajdonságait.

A vámhivatali ügyintézésről bővebben:

Maga a vámhivatali ügyintézés nem áll másból, mint a regisztrációs adó (regadó) megfizetése, melynek mértéke függ:

  • az adott gépjármű állapotától
  • a környezetvédelmi besorolásától
  • a forgalomba helyezésének az időpontjától
  • és az első forgalomba helyezésének az országától.

Jó tudni: a vámhivatali ügyintézés összköltsége, ebben az esetben a regadó díjának a mértéke csökken a jármű forgalomba helyezésétől számított időtartam mértékétől.

A vámhivatali ügyintézés folyamata:

A külföldről behozott gépjárművek esetében az első út az NKH-hoz vezet, ahol megkapjuk az igazolást járművünk hazai forgalomba helyezését és az adott környezetvédelmi besorolását illetően. Ezt követően kerül kiszabásra a forgalomba helyezési költség, melyet a rendszámtábla kiváltásának a megfizetése követ.

Mindezek után nem szeretne sorban állni? Intézze az egészet Ön helyett más valaki?

Cégünknél mindennapos rutinnak számít a vámhivatali ügyintézés, így az általunk kezel járművek pár nap alatt itthon forgalomba is kerülnek!

Ügyintéző, kapcsolattartó:

Sipos István
info@garross.hu
Telefon: +36/20 359-9713