Hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugatról behozott gépjárművek. Ez persze nem is csoda, hiszen kint hasonló árkategóriában sokkal jobb járművet kapunk, illetve az itthon kinézett gépkocsi kint olcsóbb. Azonban sokan nem gondolnak az úgynevezett gépjármű honosítási költségekre, melyek rosszabb esetben a többszörösét eredményezhetik a tervezett kiadásoknak.

Mikor érdemes külföldi gépjárművet vásárolni?

Mindannyiunk kedve a német autópályákon futott, megkímélt, pár 100 ezres gépjármű, melyből bőven akad több hirdető portálon is. Azonban ilyenkor a feltüntetett, alacsony eurós árakhoz mindenképpen érdemes hozzászámolni a gépjármú honosítási költségeket. Vagyis a vételre szánt összegbe ezt is számoljuk bele!

Ha külföldi az álom jármű:

Ebben az esetben, ha csak nem vagyunk időmilliomosok, érdemes felkérni egy ilyen jellegű ügyintézésre szakosodott céget. Hiszen a behozatali időn kívül további napokat tölthetünk a hivatalokban, csak arra várva, hogy néhány adatlapra pecsét kerüljön.

A gépjármű honosításról bővebben:

A legfontosabb, amit mindenkinek tudnia kell, az a regisztrációs adó. Ez vonatkozik minden személygépjárműre, lakóautóra és motorkerékpárra, mely külföldről származik, de itthon kívánják tovább használni.

Jó tudni: a fent említett regisztrációs adó nem vethető ki tehergépjárművekre, kisteherautókra, kisáru szállító járművekre. Ilyen esetben külön egyeztetés szükséges az illetékes hatósággal.

A gépjármű honosítás további költségei:

  • az NKH felé fizetendő vizsgadíj és forgalomba helyezési költség, utóbbi egyedi!
  • a már említett regisztrációs díj
  • forgalmi engedély
  • törzskönyv
  • rendszámtábla
  • vagyonszerzési illeték

 

 

Ügyintéző, kapcsolattartó:

Sipos István
info@garross.hu
Telefon: +36/20 359-9713